Nema više mjuze na biciklu – samo vožnja u tišini

imp

261020211635289271.jpeg

Početak kolovoza vozačima bicikla donosi i nova prometna pravila ali i kazne.
Naime od 5. kolovoza Zakon o sigurnosti prometa na cestama kao i Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama donose neke nove odredbe.

Tako će biciklisti uočeni sa slušalicama u ušima i oni koji razgovaraju na mobitel tijekom vožnje biti kažnjeni kaznom od 500 kuna.
U slučaju da se provozaju nogostupom bit će olakšani za 300 kuna. Ista kazna (300 kuna) slijedi za svaki propust obavještavanja ostalih sudionika o namjeri kretanja (nužno je pokazati rukom smjer kretanja).

Obavezan smjer kretanja je desnom stranom kolnika, odnosno biciklističkom stazom ili trakom uz desni rub kolnika ili ceste u smjeru kretanja, a na traci ili stazi uređenoj i obilježenoj za dvosmjerni promet bicikala, desnom stranom trake ili staze u smjeru kretanja.

Vozač je dužan kretati se obilježenim prometnim trakom koji se proteže uz desni rub kolnika, a ako trak nije obilježen, dužan je voziti što bliže desnom rubu kolnika i na tolikoj udaljenosti od njega da s obzirom na brzinu kretanja, uvjete prometa te stanje i osobine ceste ne ugrožava druge sudionike u prometu i ne izlaže sebe opasnosti. Inače, opet 300 kuna kazne.

najčitanije