Najveća zapljena oružja u povijesti PU sisačko-moslavačke

mradenovic

251020211635205975.jpeg

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 61-godišnjakom iz Siska,  zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Osumnjičeni 61-godišnjak je posjedovao nezakoniti arsenal oružja, streljiva i eksploziva na više lokacije u Sisku. Temeljem naloga Županijskog suda u Sisku pretraženi su domovi i druge prostorije koje je osumnjičeni koristio. Prilikom pretraga pronađeno je i oduzeto: 41 puška s užlijebljenom i glatkom cijevi vojnog i lovačkog porijekla, dvije vojne strojnice, dvije vojne automatske puške, devet pištolja, 5 zračnih pušaka, 92 komada raznih spremnika za vatrena oružja, 76 komada sastavnih vitalnih dijelova vatrenog oružja (zatvarači, mehanizmi za okidanje i sl.), 49 užlijebljenih i glatkih cijevi za puške vojnog i lovačkog porijekla, 21 rukohvat za vojne i lovačke puške, 38 detonatorskih kapisli, 14 ručnih bombi, sedam topničkih granata, šest trotilskih metaka, 15 metara sporogorućeg štapinam dvije rasprskavajuće mine, po jedan ručni raketni bacač, vježbovni upravljač za protuoklopnu magnetnu minu, inicijalni detonatorski upaljač i upaljač za ručnu bombu te 12.597 komada raznog vojnog i lovačkog streljiva.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku podnesena je kaznena prijava zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

NA konferenciji za medije predstavljen je i službeni pas Lisa, koja je sudjelovala u obavljenim pretragama, a upravo je Lisa zaslužna za dobar dio pronalaska oružja i eksploziva.

Kampanjom „Manje oružja, manje tragedija“ omogućena predaja oružja bez sankcija

Prema podacima PU sisačko-moslavačke, u prvih šest mjeseci građani su predali 3 komada automatskog oružja, 64 komada rasprskavajućeg, 13 komada dugog i kratkog vatrenog oružja, 4.358 komada streljiva te 3,87 kg eksploziva.

Važno je naglasiti da građani koji žele predati ubojita sredstva ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192 te će stručni službenici doći na kućnu adresu ili dogovoreno mjesto i oružje predati.

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak.

Više informacija možete dobiti na besplatnoj telefonskoj liniji na broju 0800 88 92 ili na poveznici.

najčitanije