Modernizacijom kampanje "Manje oružja, manje tragedija" uočena povećana dragovoljna predaja oružja i eksplozivnih sredstava

mradenovic

Na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije, provedena je modernizirana kampanja „Manje oružja, manje tragedija“.

Na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije, Ravnateljstvo policije u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, Policijskom upravom zagrebačkom i Policijskom upravom međimurskom, provela je moderniziranu kampanju „Manje oružja, manje tragedija“, kako bi potakli građane na dragovoljnu predaju oružja.

Uz postavljene Info pultove s preventivno-edukativnim materijalima na području Gline, Hrvatske Kostajnice, Siska i Petrinje (uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera), policijski službenici su istovremeno sudjelovali i u lokalnim radio postajama na području Sisačko-moslavačke županije gdje su građane upoznali o važnosti dragovoljne predaje oružja, kao i podizanje svijesti o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko eksplozivnom sredstvima, pod sloganom „Spriječite tragediju, budite odgovorni prema sebi i svojim bližnjima“.

Policijski službenici Policijske uprave međimurske su s „Mobilnim preventivnim centrom policije“, u suradnji s policijskim službenicima ove Policijske uprave i s djelatnicima Crvenog križa, obišli potresom pogođena ruralna naselja, kako bi upoznali građane o štetnim posljedicama uzrokovanih zlouporabom oružja i potaknuli građane na dragovoljnu predaju oružja bez sankcija, te pružili podršku građanima u smislu sveukupnog osjećaja sigurnosti.

Modernizacijom kampanje uočena je povećana dragovoljna predaja oružja i eksplozivnih sredstava. Na području Policijske uprave sisačko-moslavačke u razdoblju od 1. siječnja do 23. veljače 2021. godine građani su dragovoljno predali niže navedene količine oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava:

Vatreno oružje

Kategorija “A“
– Automatsko – 12 kom, Rasprskavajuće – 200 kom (ručne bombe – 47, mine – 13, ostalo – 140)

Kategorija “B“
– Dugo i kratko vatreno oružje – 6 kom (repetirajuće – 4, poluautomatsko – 2)

Kategorije “C“ i “D“ – 11 kom

Streljivo – 7843 kom (za dugo oružje – 7379 kom, kratko oružje – 464 kom)

Eksplozivi – 7,9 kilograma

I tijekom ove akcije, građani su dragovoljno predali ukupno 1060 komada raznog streljiva i ovi građani neće snositi nikakve posljedice.

Protiv građana koji takvo oružje, streljivo i dr. ubojita sredstva prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni, niti kazneni postupak. Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na mjesto događaja uputit će se posebno osposobljeni policijski službenici, koji će preuzeti oružje, a Vi ćete ostati anonimni.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92. Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi.

najčitanije