Međunarodni dan trgovanja ljudima

pm

261020211635286753.jpeg

Međunarodni dan borbe protiv trgovanja ljudima obilježava se 18.listopada, a jučer je Siščane na taj problem upozorila Policijska uprava Sisačko- moslavačka, u suradnji sa Gradskim društvom Crvenog križa Siska. Uz prigodne promotivne materijale, na ulazu Tržnice Kontroba, prolaznici su imali priliku razgovarati s volonterima i doznati više o ovom problemu.
„ Cilj održavanja ovog dana je jačanje svijesti javnosti u borbi protiv trgovanja ljudima, koji je globalni problem. Inače, riječ je o jednom o najbrže rastućih i najunosnijih oblika zločina.“ – akciju je predstavila glasnogovornica županijske policije Sanja Kvasnička.

Iz policije ističu kako su najčešće žrtve osobe iz manje razvijenih zemalja, koje idu u ekonomski bogatije zemlje u potrazi za boljim životom.
„ Na najokrutniji način se krše temeljna ljudska prava, ugrožava se ljudski život , zdravlje i dostojanstvo. Obuhvaća sve oblike vrbovanja, tranporta i zadržavanja osoba uz uporabu sredstava prisile ili otmicu sa svrhom iskorištavanja. Žrtve se iskorištavaju u svrhu prostitucije, prisilni rad i slično.“ – pojasnila je koordinatorica programa pomoći i njege te volontera rada Crvenog Križa Sisak, Ivana Mioč.
Republika Hrvatska snažno podupire i aktivno sudjeluje u svim međunarodnim aktivnostima u cilju borbe protiv međunarodnog organiziranog kriminala i jednog od njegovih najgorih oblika – trgovanja ljudima.

najčitanije