Martinje pred vratima - policija je spremna

st

Martinje, uz proslavu narodnog običaja kršenja mošta, redovito donosi, nažalost, i povećani broj vozača koji su konzumirali alkohol.
Prošle godine od 11. do 14. studenoga na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je 26 prometnih nesreća. U jednoj prometnoj nesreći jedan sudionik je bio pod utjecajem alkohola, dok su u nadzoru prometa zatečena 32 alkoholizirana vozača.
Upravo će zato policija od petka, 10. studenog do ponedjeljka 13. studenog na području cijele Policijske uprave pojačano provoditi posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače te će na prometnicama biti nazočan i veći broj policijskih službenika.
S ciljem sprječavanja prometnih nesreća, koje su u prvih 10 mjeseci na cestama u županiji odnijele 11 života, policija će pojačano procesuirati prvenstveno prekršaje upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i sve druge prometni prekršaje.
Alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća pa iz policije navode negativna djelovanja alkohola na vozače:
– smanjuje se oštrina vida
– perceptivne mogućnosti vozača pod utjecajem alkohola bitno su smanjene (loša procjena brzine i udaljenosti, umanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera, smanjena osjetljivost na boje i dr.), što utječe na višestruko povećanje vremena reagiranja vozača
– smanjuju se optički podražaji, stoga slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojava dvostrukih slika
– u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija
– produžava se reakcijsko vrijeme koje se sastoji od reakcije opažanja opasnosti, shvaćanja produkata i izvršenja određenih radnji
– događaju se psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade i govore ono što u trijeznom stanju ne bi
Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića :
– pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan
– koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije
– idite pješice
– ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekog trijeznoga da vas odveze
– ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti)
– ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
– u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste
– ne dopustite da budete crna statistička brojka
– pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.
Policija upozorava i apelira na sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića te da poštuju ograničenja brzine kako bi bile izbjegnute neželjene posljedice.

najčitanije