Kriminalističko istraživanje: Operativna akcija „TIR“

nn

Policijski službenici PU sisačko-moslavačke u suradnji sa PNUSKOK-om, PU zagrebačkom i PU vukovarsko-srijemskom te u koordinaciji sa USKOK-om, 8./9. studenoga 2016. godine proveli su kriminalističko istraživanje OA „TIR“ zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ iz čl. 326. KZ-a, „Zločinačko udruženje“ iz čl. 328. KZ-a i „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“ iz članka 329. KZ-a.
Tom prilikom je na području PU zagrebačke uhićeno 12 osumnjičenih osoba, od kojih jedan državljanin Afganistana, deset državljana RH i jedan državljanin BiH.
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako se 12 osumnjičenih osoba povezalo sa zajedničkim ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi te su organizirali krijumčarenje i prijevoz migranata preko državne granice sa Srbijom na područje RH. Također su u najmanje 10 slučajeva (kaznenih djela) organizirali i izvršili prebacivanje i prijevoz stranih državljana, čime su pribavili imovinsku korist ne manju od 150.000 kuna.

najčitanije