'Kolko kapljic, tolko let' NE vrijedi u prometu!

st

Povodom predstojeće proslave narodnog običaja kršenja mošta, tzv. „Martinja“, Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava sisačko-moslavačka, svoje će aktivnosti od 11. do 14. studenog usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.
Prošle, 2015. godine, u vrijeme proslave „Martinja“, na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je 26 prometnih nesreća, od kojih je u jednoj prometnoj nesreći s poginulom osobom jedna osoba smrtno stradala, u devet nesreća s ozlijeđenim osobama šest je osoba zadobilo teške, isto toliko lakše tjelesne ozljede, dok je u 16 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta. U tri prometne nesreće tri sudionika su bila pod utjecajem alkohola, dok je u nadzoru prometa zatečeno 76 alkoholiziranih vozača.
Kako se i ove godine upravo povodom „Martinja“ na prometnicama očekuje veći broj sudionika u prometu koji će konzumirati alkoholna pića, policijski će službenici na području cijele policijske uprave pojačano poduzimati mjere i radnje prema vozačima.
Pojačane aktivnosti počinju u petak, 11. studenoga, i trajat će do ponedjeljka, 14. studenoga, što znači da će u to vrijeme biti provedene i posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače te da će na prometnicama biti nazočan i veći broj policijskih službenika.
Tijekom noći sa subote na nedjelju, 12./13. studenoga, u koordinaciji s Policijskom upravom zagrebačkom bit će provedena akcija usmjerena na nadzor alkoholiziranosti sudionika u prometu, kada će se pojačano procesuirati prvenstveno prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i svi drugi prometni prekršaji koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s događanjem prometnih nesreća.
Cilj provođenja ovih pojačanih aktivnosti ponajprije je sprječavanje prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama, koje su u deset mjeseci ove godine na području naše policijske uprave odnijele 14 života.
Alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća, pa policija upozorava na negativna djelovanja alkohola na vozače:

– smanjuje se oštrina vida
– perceptivne mogućnosti vozača pod utjecajem alkohola bitno su smanjene (loša procjena brzine i udaljenosti, umanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera, smanjena osjetljivost na boje i dr.), što utječe na višestruko povećanje vremena reagiranja vozača
– smanjuju se optički podražaji, stoga slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojava dvostrukih slika
– u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija
– produžava se reakcijsko vrijeme koje se sastoji od reakcije opažanja opasnosti, shvaćanja produkata i izvršenja određenih radnji
– događaju se psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade i govore ono što u trijeznom stanju ne bi

Vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića policija savjetuje:
– pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan
– koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije
– idite pješice
– ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekog trijeznoga da vas odveze
– ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti)
– ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
– u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste
– ne dopustite da budete crna statistička brojka
– pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
Policija također pozorava i apelira na sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića te da poštuju ograničenja brzine kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

najčitanije