Jasenovac: Posjedovao nezakoniti arsenal oružja u kući

mradenovic

77-godišnjak posjedovao 8 komada vatrenog oružja te gotovo 1500 komada raznog streljiva…

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 77-godišnjakom s područja Jasenovca, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Osumnjičeni 77-godišnjak je posjedovao nezakoniti arsenal oružja u kući uz neposrednu granicu s Bosnom i Hercegovinom. Temeljem naloga Županijskog suda u Sisku pretraženi su dom i druge prostorije koji je osumnjičeni koristio. Pretragama je pronađeno i oduzeto ukupno osam komada vatrenog oružja ( sedam pušaka i jedan pištolj ), zračna puška, 76 komada raznih sastavnih dijelova oružja, 25 spremnika za vatreno oružje, pet užlijebljenih cijevi za dugo oružje, dva zatvarača za pušku, prigušivač, pištoljska cijev, kućište s mehanizmom za okidanje signalnog pištolja, 1480 komada raznog streljiva, po jedan signalni i trotilski metak i 450 grama baruta.

Oruzje 2  Oruzje 3  Oruzje 5

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku podnesena je kaznena prijava zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

„Naglasio bih da se radi o zadaćama koje ova Uprava radi prilično kvalitetno i na razini Hrvatske participiramo sa dvadesetak posto ukupnih kaznenih djela koje su prijavljene po problematici zlouporabe i nedozovljenog držanja oružja. Svake godine pokazujemo rezultate, koji su nažalost, ovakvi kakvi jesu. Od 2007.godine, slijedom kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ ljudi bez kaznene i prekršajne odgovornosti mogu slobodno pozvati policiju i predati oružje“, napominje voditelj Službe kriminalističke policije  Igor Pasanec.

Kampanjom „Manje oružja, manje tragedija“ omogućena predaja oružja bez sankcija

Prema podacima PU sisačko-moslavačke, u prvih šest mjeseci građani su predali 3 komada automatskog oružja, 64 komada rasprskavajućeg, 13 komada dugog i kratkog vatrenog oružja, 4.358 komada streljiva te 3,87 kg eksploziva.

Važno je naglasiti da građani koji žele predati ubojita sredstva ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestitie policiju na broj 192 te će stručni službenici doći na kućnu adresu ili dogovoreno mjesto i oružje predati.

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak.

Više informacija možete dobiti na besplatnoj telefonskoj liniji na broju 0800 88 92 ili na poveznici.

najčitanije