Građani oprez: Lažno se predstavili kao policijski službenici

mradenovic

Na području Policijske uprave sisačko-moslavače, zaprimljene su prijave nepoznatih muškaraca koji se lažno predstavljaju i na prijevaru od starijih građana uzimaju novac. U četvrtak, 3. rujna između 10 i 11 sati, na području Lekenika, kod 78-godišnje mješanke su došla njoj dvojica nepoznatih muškaraca te se predstavili kao policijski službenici. Od nje su zatražili da im preda novac koji ima, kako bi prevjerili da nije lažan. Nakon što im je starica predala više tisuća kuna, prevaranti su novac uzeli i otišli u automobil navodeći da tamo imaju uređaj za provjeru novčanica, nakon čega su se udaljili u nepoznatom smjeru. Za vrijeme dok su boravili u kući oštećene, jedan od počinitelja je presjekao teflonski kabel onemogućivši joj da nakon njihovog odlaska obavijesti policiju. Od oštećene je zaprimljena kaznena prijava zbog prijevare te se poduzimaju daljnje mjere traganja za počiniteljima.

Sličan je slučaj zabilježen i dan ranije na području Tišine Erdedske, općina Martinska Ves. 85-godišnja mjesštanka prijavila je policiji nepoznate muškarce koji su joj u srijedu, 2.rujna, ušli u kuću, navodeći kako pregledavaju ispravnost novčanica. Nakon što ih je pustila u kuću, na uvid su je zatražili novčanice, što je ona i učinila. Dok je jedan muškarac razgovarao sa staricom, drugi je iskoristio njenu nepažnju i ukrao novac. Muškarci su ubrzo izašli iz kuće i vozilom se udaljili u nepoznatom pravcu. Policijski su službenici od oštećene zaprimili kaznenu prijavu zbog teške krađe te se poduzimaju daljnje mjere traganja za počiniteljima.

Iz Policijske uprave upozorava građane, pogotovo starije životne dobi, da ne puštaju nepoznate osobe u svoje domove, a da se prije toga nisu uvjerili o kome se radi. Policijski službenici pri obavljaju službenih poslova moraju se predstaviti službenom značkom i iskaznicom. Također, upozoravaju da policija ne posjeduje nikakva tehnička sredstva kojima bi provjerili ispravnost novčanica. Dužnost policije je štititi građane, njihove živote i imovinu.

Ako građani posumnjaju na počinjenje kaznenog djela ili shvate da su oštećeni, neka probaju zapamtiti boju kose, očiju, odjeću, visinu, stas i karakteristične znakove. Zapišite registarsku oznaku, marku, boju automobila. Ako ste sami u stanu ili kući ne stavljajte do do znanje sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži.

Odrasli članovi obitelji koji brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete!

najčitanije