Efikasne policijske kamere – ona u Dužici unatrag tri mjeseca zabilježila tisuću prekršaja brzine

imp

Od polovice prošle godine na prometnicama diljem Hrvatske Ministarstvo unutarnjih poslova, postavilo je, odnosno u operativni rad uvelo 59 fiksnih kamera na 122 lokacije. Ostatak, 16 kamera na isto toliko lokacija bit će postavljeno u prvom polugodištu 2020. godine.
Tako su policijske kamere stigle i na područje Siska i Moslavine. Kako je izvijestio MUP, na području PU sisačko-moslavačke postavljeno je ukupno 8 fiksnih kamera i to u Sisku, Kutini, Glini, Popovači, Lekeniku.
Za odabir lokacija presudni su bili, objašnjavaju u Ministarstvu unutarnjih poslova, statističko-analitički pokazatelji mjesta na kojima se događaju najteže prometne nesreće prouzročene prebrzom vožnjom.
Jedna od lokacija kamere je i Dužica. Zašto ta lokacija, pojašnjava nam, Mario Tkalčić, policijski službenik za prevenciju u cestovnom prometu Postaje prometne policije Sisak.
„Specifičnost kamere koja radi u Dužici je ta da na mjestu na kojem snima prekršaje je puna uzdužna linija. Dakle, ukoliko prijeđete ili nagazite tu punu liniju kamera snima i taj prekršaj. Ako u trenutku kada vas je kamera snimila dok ste nagazili punu liniju, razgovarate na mobitel ili niste vezani pojasom na fotografiji koju ona zabilježi se vide i ti ostali prekršaji,“, rekao je Tkalčić.
Koliko su kamere efikasne pokazuje i podatak o tisuću prekršaja koje je zabilježila u zadnja tri mjeseca. „Fiksna kamera za snimanje brzine u Dužici je unazad tri mjeseca snimila preko tisuću prekršaja brzine i nekih 100 prekršaja nepoštivanja pune linije.“, kaže Tkalčić.
Postavljene kamere mogu istodobno snimiti do šest vozila koja voze prebrzo te prepoznaju registarske pločice iz zemalja Europske unije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Albanije, Kosova i Crne Gore.
Loakcije kamera na području PU sisačko moslavačke su:
LEKENIK, Dužica, Dužica nasuprot kbr. 29 (D30),
SISAK, Novo Selo Palanječko, Novo Selo Palanječko kod kbr. 100 (D36),
SISAK, Petrinjska ulica kod kbr. 30 (D37),
GLINA, Prekopa, Prekopa nasuprot kbr. 133 (D37),
GLINA, Gornji Viduševac, Gornji Viduševac kod kbr. 172 (D6),
POPOVAČA, Gornja Gračenica, Zagrebačka 146 (Ž3124),
KUTINA, Ulica Hrvatskih branitelja kod kbr. 21 (D45),
KUTINA, Kutinska Slatina, ulica Stjepana Kefelje kod kbr. 15 (D45).

najčitanije