Dovršena krim istraživanja za ratne zločine u Hrvatskoj Kostajnici

ibb

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili su kriminalistička istraživanja vezana za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, koja su sredinom rujna 1991. godine počinjena na području Hrvatske Kostajnice.

Naime, u sklopu kriminalističkih istraživanja utvrđeno je da su 81-godišnjak (tada komandant štaba TO) i 65-godišnjak (tada član štaba TO i zapovjednik vojne policije tzv. SAO Krajine), organizirali i vodili zarobljavanje većeg broja pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i civila na području Hrvatske Kostajnice. Iz skupine zarobljenih izdvojeno je 11 pripadnika Oružanih snaga (djelatnih i pričuvnih pripadnika MUP-a te djelatnika HV-a) i četiri civila, koji su potom likvidirani i pokopani u dvije masovne grobnice na području općine Donji Kukuruzari.

Pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 12 osoba, dok posmrtni ostaci ostale trojice (dvojice pripadnika MUP-a i jednog civila) do sada nisu pronađeni te se vode na popisu nestalih osoba.

najčitanije