Bugarima mjesec dana istražnog zatvora

imp

Bugare, koji su prevozili 67 migranata u kombiju koje je hrvatska policija spasila u zadnji tren, sudac istrage Županijskog suda u Sisku pritvorio je na mjesec dana zbog opasnosti od bijega i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.
Županijsko državno odvjetništvo u Sisku ispitalo je dvojicu bugarskih državljana starih 42 i 49 godina koje sumnjiče za protuzakonito ulaženje, kretanje ili boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. Tužiteljstvo sumnja da su osumnjičenici, prema zajedničkom dogovoru u nakani da se materijalno okoriste, u akciju krenuli u subotu.
„Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 17. prosinca 2016.; prema zajedničkom dogovoru u nakani da se materijalno okoriste; počinili navedeno kazneno djelo nakon što je prethodno prvoosumnjičenik početkom prosinca 2016. godine u Republici Srbiji dogovorio s državljaninom Afganistana, da će zajedno s drugoosumnjičenikom za ukupno 4000 eura prevesti 67-ero državljana Afganistana kroz Republiku Hrvatsku do granice s Republikom Slovenijom te ju u tu svrhu dobio i teretni automobil marke Iveco Daily britanskih registarskih oznaka.
Drugoosumnjičenik je, osnovano se sumnja oko 17,30 sati navedenog dana, između 284. i 285. kilometra autoceste A3 Lipovac-Bregana, u blizini ploče s natpisom “odmorište 500 m” upravljajući označenim teretnim vozilom, preuzeo u zatvoreni, skučeni tovarni prostor tog vozila (bez otvora za strujanje svježeg zraka) 67 muških osoba, koji su prethodno bez putnih isprava i viza za ulazak ili boravak u Republici Hrvatskoj, nezakonito prešli granični prijelaz između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Prvoosumnjičenik je, osnovano se sumnja, svojim osobnim automobilom bugarskih registarskih oznaka krenuo ispred teretnog vozila radi pravovremenog uočavanja policije.“ – stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Sisku.
Teretno vozilo su kod naplatne postaje Novska zaustavili policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije MUP-a, a u trenutku zaustavljanja najmanje 35 osoba je bilo u stanju nesvijesti zbog skučenosti prostora i nedostatka kisika, čime je doveden u opasnost njihov život i tijelo, a životi su im spašeni pravovremenom hitnom medicinskom intervencijom.

najčitanije