Apel policije: Mlađi od 16 ne smiju biti vani bez nadzora iza 23 sata!

mradenovic

261020211635276426.jpeg

Policijska uprava sisačko-moslavačka uočila je povećan broj mlađih maloljetnih osoba u noćnom izlasku koje su bez nadzora punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenja. Tako su od početka godine do danas zatekli 40 maloljetnika mlađih od 16 godina vani iza 23 sata.
Uslijed nepostojanja ili nedovoljnog nadzora roditelja ili staratelja, postoji mogućnost da ova rizična skupina postane žrtva raznih kaznenih ili prekršajnih djela. Također, postoji realna opasnost da se odaju konzumaciji raznih sredstava koja izazivaju ovisnost, poručuju iz policijske uprave.
Prilikom preuzimanja djeteta u policijskoj postaji roditelji budu upozoreni na kršenje odredbi članka 95 Obiteljskog zakona, zabranjen je boravak djece i mlađih maloljetnika (onih koji nisu navršili 16) godina na javnom mjestu bez pratnje roditelja, staratelja ili druge osobe od povjerenja u vremenu od 23 do 5 sati. Roditelji bi zbog toga mogli odgovarati za počinjenje kaznenog djela „Povreda djetetovih prava“, a o takvim slučajevima upoznati su i nadležni Centri za socijalnu skrb.
Policijski službenici ove policijske uprave će i nadalje prilikom obavljanja svojih svakodnevnih poslova posebnu pozornost u večernjim satima obratiti upravo na maloljetnike u noćnim izlascima, a sve u cilju njihove sigurnosti i zaštite od nezakonitih radnji i njihovih posljedica.

najčitanije