Akcija ''Mir i dobro'': za prošlogodišnjih blagdana stradalo dvoje maloljetnika

mradenovic

Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i PU sisačko-moslavačka i ove godine provode operativnu akciju ”Mir i dobro”. Akcija će se provoditi od 15.prosinca 2019.godine do 8.siječnja 2020.godine, s ciljem ostvarivanja dobrog stanja javnog reda i mira i podizanja opće sigurnosti u predblagdansko i blagdansko vrijeme, sprječavanja nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava te sprječavanja stradavanja osoba i nastanka štete na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.
Prošle su godine tijekom provedbe akcije zabilježena dva slučaja maloljetničkog stradavanja. U Lipovljanima, 1. siječnja ove godine, u prostoriji kućne radione došlo je do samoranjavanja maloljetnika, rođenog 2004. godine kada je aktivirao elektro detonatorsku kapislu kojom prilikom je zadobio lake tjelesne ozljede, opekline i razderotine u području desne šake, Dan kasnije, 2.siječnja u Letovaniću, dijete rođeno 2008. godine, zadobilo je teške tjelesne ozljede opasne po život prilikom detoniranja plina nastalog nakupljanjem oksidacije kalcijevog karbida ispod metalne kante.
Tijekom prošlogodišnje akcije oduzeto je jedno oružje, 240 komada streljiva i 400 grama eksploziva. Zbog nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava utvrđena su dva prekršaja, zbog čega su prijavljene dvije osoba, te je evidentirano jedno kazneno djelo iz ove domene za koje je podnijeta kaznena prijava protiv jedne osobe.

”Za pretpostaviti je kako će u predstojećem razdoblju veliki broj građana nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava sredstava čija uporaba nije dozvoljena. Stoga građane želimo podsjetiti na odredbe Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, koje se odnose na prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava:
• Propisane novčane kazne, ovisno o vrsti prekršaja, iznose za fizičku osobu od 1000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe čak do 80.000 kuna.
• Propisana je i novčanom kazna u iznosu od 1000 do 3000 kuna za zakonskog zastupnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.
• Osim toga, pored Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, skrećemo pozornost i na Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana, posebno u dijelu koji se odnosi na nabavu, držanje, nošenje i ustupanje oružja drugom na uporabu”, napominju u PU sisačko-moslavačkoj.

Operativno djelovanje policije u vrijeme akcije „Mir i dobro“

Policijski službenici će na području cijele PU sisačko-moslavačke, naročito u blagdanskom razdoblju tijekom prosinca, pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava te će nadzirati sva prodajna mjesta na području Županije. Ako utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja pirotehničkih sredstva za zabavu obavlja suprotno zakonskim odredbama, sredstva će oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe nadležnom prekršajnom sudu bit će podnesen optužni prijedlog.
U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa, kako na prometnicama na kojima dolazi do prometnih zastoja, tako i na graničnim prijelazima, na kojima će se posebna pozornost obratiti upravo na suzbijanje nezakonitog unošenja pirotehničke galanterije.
U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, ali i podizanja opće sigurnosti naših građana, policijski službenici će kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini županije, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova, a sve kako bi se građane upozorilo na opasnosti od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, naročito od improviziranih naprava kućne izrade.

Više informacija o provedbi ovogodišnje operativne akcije možete pronaći na poveznici.

najčitanije