Sisačko-moslovački župan Ivo ŽINIĆ

Oporba prijavila župana i dožupana zbog korupcijske afere s Hrvatskim nogometnim savezom

Klubovi zastupnika MOST-a, HSP-HSS-a, SDP-a i SDA, zastupnik HDRS-a i neovisni vijećnik koji čine oporbu u Županijskoj skupštini  prijavili su sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića i njegova zamjenika Romana Rosavca Povjerenstvu za sukob interesa jer su, kao gosti Hrvatskog nogometnog saveza i na trošak HNS-a u listopadu i studenom 2017. putovali na nogometne utakmice u Ukrajinu i Grčku.

”Polako se otkrivaju akteri  te afere ali i izravno povezana djela. Najnovije odbijanje davanja                               informacija vijećnicima županijske Skupštine od strane župana, onemogućavanje rada i djelovanja vijećnika  oporbe. Postupci župana ukazuju na uzurpaciju vlasti i dokidanje demokracije  u županiji”, poručuju oporbeni vijećnici.

Sisačko-moslavačka oporba napominje da je putovanje i smještaj na te dvije utakmice stajalo više od 500 kn što je, po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, granica vrijednosti dara kojeg dužnosnici mogu primiti: ”Nažalost, svjedoci smo da je politička korupcija ušla u sve dijelove našega društva, pa tako i u sport”, poručio je Mijo Latin (HSP-HSS) te dodao  da je ”Žalosno što oni od građana naše županije dobivaju plaću. Oni mogu,ukoliko žele, bodriti hrvatsku reprezentaciju, ali iz svoga džepa, a kao gosti bi trebali biti neki drugi. Sada si postavljamo i pitanje, obzirom da su župan i saborski zastupnik Lucić članovi Predsjedništva HDZ-a, tko su ostali gosti. Mi držimo da su to sve visoki dužnosnici HDZ-a i da im je na taj način vraćena nekada negdje učinjena usluga. Možda je ta usluga vezana za izbor predsjednika HNS-a , ali mi o tome možemo samo nagađati.”

U svojoj prijavi oporba smatra kako postoji ”opravdana sumnja da privatni interes župana i dožupana utječe na njihovu nepristranost u obnašanju javne dužnosti”.

Oporbeni vijećnici županu su zamjerili i zakidanje za informacije odnosno izbjegavanje odgovora na vijećničko pitanje nezavisnog vijećnika Vladimira Čavraka kojeg je na sjednici Županijske skupštine zanimalo poslovanje tvrtke Destinacijski menadžment Zrin d.o.o., zadruge Zajednica prozvođača Sisačko-moslavačke županije,Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak i same Sisačko-moslavačke županije.
Župan je tom prilikom odgovorio kako je ”procijenio da se radi o informacijama koje nisu potrebne za obavljanje funkcije vijećnika u skupštini”.

”On si uzima za pravo da procjenjuje što je vijećniku potrebno, a to implicira da on procjenjuje što vijećnik može i treba raditi. Ako vijećniku nisu potrebne informacije, onda je jasno da može biti samo stroj za dizanje ruku. Možda bi županu Žiniću takvi vijećnici i odgovarali, jer ako se sjećate, prije nekih osam-devet mjeseci, političkom trgovinom je dobio dio takvih vijećnika, ali dio vijećnika nema namjeru ponašati se na takav način. Mi ćemo se boriti do kraja da Županijska skupština funkcionira onako kako je Zakonom, Statutom i Poslovnikom predviđeno, a to je da je Županijska skupština predstavničko tijelo građana, da građani biraju vijećnike, da se bore za interese građana”, poručio je Čavrak, zaključivši kako se župan ovakvim ponašanjem postavio iznad Skupštine i predsjednice te na taj način zapravo dokinuo Županijsku skupštinu.