HZZ - Logo

Najtraženiji radnici za uslužna i trgovačka te jednostavna zanimanja

U evidenciji nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Sisak, koncem prosinca 2017. godine registrirane su 8.744 nezaposlene osobe. U siječnju je taj broj porastao za 19%, što znači da su u evidenciju nezaposlenih ušlo nove 2.053 osobe. U odnosu na prosinac, broj nezaposlenih koncem siječnja veći je u svih osam ispostava PU Sisak.
Najveći broj nezaposlenih osoba ima završenu srednju školu, njih 29,7% trogodišnju, a 22,9% četverogodišnju. Najmanje je gimnazijalaca, njih 208 ili 2,4 %.
Područnom uredu Sisak, tijekom siječnja je prijavljeno 319 slobodnih radnih mjesta, i to 23 za stručnjake i znanstvenike, 32 za inženjere, tehničare i srodna zanimanja, 9 za uredske i šalterske službenike, 69 za uslužna i trgovačka zanimanja, 54 za zanimanja u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji, 18 za rukovatelje strojevima i vozilima i 114 za jednostavna zanimanja. To je 79 potreba za radnicima manje nego mjesec dana prije, a najbrojnije potrebe za radnicima prijavljene su Područnom uredu Sisak, 89 iz djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, 56 iz područja prerađivačke industrije i 46 iz ostalih uslužnih djelatnosti.
U programe aktivne politike zapošljavanja tijekom siječnja je novouključena 21 osoba i to jedna u obrazovanje nezaposlenih, 3 u potpore za očuvanje radnih mjesta, 6 u potpore za samozapošljavanje, 4 u potpore za zapošljavanje i 7 u stručno osposobljavanje za rad.