dav

Mostov Milan Brigljević:“ Mogu reći samo da je u našoj Županijskoj skupštini uvedena diktatura HDZ-a“

Verbalni sukob oporbenih i vladajućih vijećnika obilježio je početak današnje sjednice Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije.
Sve je počelo kada je nezavisni vijećnik Vladimir Čavrak istaknuo kako današnja sjednica, odnosno njen Dnevni red nije u skladu s Poslovikom, jer nije uvršten njegov prijedlog o ukidanju naplate cestarine na autocesti A11.
„Prema našem Poslovniku predsjednica Skupštine je dužna, ne postoji nikakva druga mogućnost, nikakav drugi način postupanja, nego je dužna taj prijedlog uvrstiti u Dnevni red sljedeće sjednice. Budući je prijedlog dostavljen prije utvrđivanja Dnevnog reda i slanja poziva za ovu sjednicu, i to punih 9 dana, taj prijedlog je morao biti u današnjem Dnevnom redu“, rekao je Čavrak dodajući kako je stigao još jedan prijedlog za uvrštavanje u Dnevni red no niti taj nije uvršten. „Na moje traženje taj prijedlog niti sam dobio niti vidio. Predsjednica Skupštine je i u odnosu na taj „fantomski“ prijedlog za kojeg ne znamo kada je stigao, tko ga je podnio i njegov sadržaj, prekršila Poslovnik. Zašto? Zato što je i taj prijedlog bila dužna također dostaviti uz Dnevni red za današnju sjednicu. I tek tada kad oba prijedloga dođu na Dnevni red stječu se uvjeti za primjenu čl.71 Poslovnika Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije.“..istaknuo je Čavrak dodajući da su vijećnici ti koji će svojim izjašnjavanjem odlučiti žele li taj prijedlog uvrstiti u Dnevni rede ili ne.

dav

Poruka je jasna, zaključuje Čavrak „Predsjednica i većina ne žele poduprijeti prijedlog koji je u interesu građana da se ukine cestarina na cesti A11. To je suština.“
Predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić napominje kako nije povrijedila Poslovnik „Nisam povrijedila Poslovnik jer se Poslobvnik ne može tumačiti na način koji vama odgovara, svakom od nas posebno. Sukladno čl. 71 Poslovnika je u proceduri i prema tome vaše mišljenje je vaše mišljenje.“, rekla je Roksandić.

dav

Svoje neslaganje ovakvim načinom vođenja sjednice traženjem stanke izrazila je županijska oporba. Mostov Milan Brigljević „Mi kao oporba ne postojimo. Nismo mogli postavljati pitanja na aktualno satu, nismo mogli sudjelovati u radu, a sada kada pokušavamo poštovati Poslovnik, sada ne možemo staviti ni točku na dnevni red, iako imaju većinu i mogu je odbaciti kada god žele. To je ubijanje demokracije. To zaista nema nikakvog smisla i mislim da je ovdje HDZ prije svega pokazao svu svoju pretvornost, govore jedno, rade drugo, misle treće. Na takav način se ne može radit.“, rekao je Brigljević i zaključio „Mogu reći samo da je očito da je u našoj Županijskoj skupštini uvedena diktatura HDZ-a“.

dav

Čavrakov prijedlog ipak nije uvršten u Dnevni red jer je za njega glasalo 11 vijećnika, dok su 24 vijećnika bila protiv.

dav

dav