hrvatska kostajnica

Izvanredne mjere obrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici

Na području Hrvatske Kostajnice proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave.  Nakon noćašnjeg vodenog vala, jutros u 6 sati izmjeren je vodostaj 453 centimetra, a voda je prodrla u nekoliko kuća.

Sve interventne mjere su u tijeku, nasipi se pojačavaju vrećama i najlonima,  osigurane su pumpe, stanovnicima su na raspolaganju vatrogasci i djelatnici Crvenog križa.

Već godinama, sa svakom sezonom poplava Hrvatska Kostajnica isti problem – napominje gradonačelnik Dalibor Bišćan, dodajući kako Grad Hrvatska Kostajnica i Sisačko-moslavačka županija ne mogu sami podnijeti sanaciju te očekuju pomoć od Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda.  Pomaka ima, napominje Bišćan, uz najavu da bi se sa sanacijom  trebalo krenuti u 2019. godini. Trenutno se radi na studiji utjecaja na okoliš zbog građevinske dozvole:

“U 2019. ide obalo-utvrda. Na području ulice Kavrlja ide zemljano-betonska brana, u ulici Marković ide montažna brana sa pripadajućom stazom, a u ulici Lonjskoj ide brana, obnova starog zida i podizanje za 20 centimetara”, pojašnjava Bišćan.