Održana završna konferencija projekta Regionalni centar kompetentnosti SMŽ

imp

Img 0324

U prostoru Izdvojenog pogona Tehničke škole Sisak održana je završna konferencija projekta „Regionalni centar kompetentnosti u SMŽ – prema novim inovativnim znanjima i vještinama“. Konferenciji je nazočio sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima.

 

„Regionalni centar kompetentnosti nama je jedan od najdražih i sigurno jedan od najboljih projekata na području Sisačko-moslavačke županije. Ovaj projekt zaista mnogo znači za sve naše učenice i učenike, profesore, za sve one koji su sudjelovali u ovome projektu, ali isto tako i za sve one koji će se obrazovati na opremi koja ja nabavljena u okviru ovoga projekta“, izjavio je župan Celjak.

 

Projekt “Regionalni centar kompetentnosti u SMŽ – prema novim i inovativnim znanjima i vještinama” vrijedan 6,38 milijuna eura, koji je Tehnička škola Sisak provela u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom te partnerima iz obrazovanja i industrije, ima za cilj poboljšanje strukovnog obrazovanja u sektoru elektrotehnike i računarstva. Projekt je trajao od veljače 2020. do prosinca 2023. godine i usmjeren je na stvaranje programskih i kadrovskih uvjeta za učenje temeljeno na radu.

 

Realizacijom projekta zadovoljan je i ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović koji je naglasio kako je ovim projektom nabavljena nova oprema, napravljeni novi kurikulumi te izrađeni programi za obrazovanje odraslih što znatno podiže standard obrazovanje ne samo na području Sisačko-moslavačke županije, nego i cijele Hrvatske.

 

Partneri na projektu su Sisačko-moslavačka županija, Tehnička škola Kutina, Industrijsko-obrtnička škola Sisak, Srednja škola Glina, Metalurški fakultet, Tehničko veleučilište Zagreb, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Kutina, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Sisak, SIMORA d.o.o., INA – Industrija nafte d.d., HiPP CROATIA d.o.o., ABS SISAK d.o.o., SCRUMEDIA, EXORDIUM GAMES i SUNCECO d.o.o.

 

Projekt odgovara na problematiku visoke nezaposlenosti i depopulacije u Sisačko-moslavačkoj županiji te nedostatne povezanosti obrazovnog sustava s tržištem rada. Kroz razvoj novih i modernizaciju postojećih kurikuluma te suradnju s lokalnim gospodarstvom, projekt će doprinijeti smanjenju nezaposlenosti i unaprjeđenju kvalitete strukovnog obrazovanja u regiji.

 

Završetkom projekta, građani Siska i Sisačko-moslavačke županije dobivaju centar kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva s naglaskom na područja robotike, automatizacije, IT industrije te industrije video igara.

„Naša Tehnička škola Sisak zasjat će u punome sjaju kada obnovimo kompleks vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku te tamo preselimo sve učenike i profesore. Dinamika obnove je dobra, međutim vrlo je složena. Između ostaloga, svaku gredu koju skidamo moramo slati na analizu i tek nakon analize se utvrđuje vraća li se ili se mora zamijeniti novom. Prema riječima izvođača očekujemo da će obnova vojarne, izgradnja jedne nove zgrade i dogradnja druge zgrade biti završena tijekom iduće godine“, zaključio je župan.

 

Budući Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Sisak nalazit će se u Lađarskoj ulici u Sisku u kompleksu bivše Domobranske vojarne. Obnovu provodi Sisačko-moslavačka županija, a nakon završetka u tom prostoru nalazit će se Tehnička škola Sisak opremljena najmodernijom opremom u Republici Hrvatskoj, na kojoj će učenici stjecati svoja znanja što će im omogućiti prednost pri nastavku obrazovanja i zapošljavanju.

 

Završetak projekta obilježen je koncertom grupe Prljavo kazalište.

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije