21 ekipa na ovogodišnjoj utrci solarnih automobila

imp

Celjak Soela 3

Ispred hotela Panonija 2013.godine prvi su se puta pojavili solarni automobili. U sklopu projekta Soela u organizaciji Tehničke škole Sisak, koji je nastao godinu ranije, učenici srednjih tehničkih škola iz Zadra, Velike Gorice, Osijeka, Kutine i Siska prvi su se puta sisačkim ulicama utrkivali u svojim automobilima.
Svake naredne godine, bilo je sve više zainteresiranih, sve više prijavljenih, sve više škola koje na utrku solarnih automobila šalju svoje bolide.

Početak lipnja ove godine donosi nam 9. utrku solarnih automobila na kojoj će sudjelovati 21 vozilo iz 17 škola i jednog fakulteta. Ovogodišnja SOELA ima i međunarodni karakter jer će na utrci sudjelovati srednjoškolci iz Posušja (BiH), a potvrdu iz Krškog (Slovenija) organizator još čeka.

 

Osim utrke solarnih automobila ravnatelj Tehničke škole Davor Malović najavljuje i 6.izložbu električnih automobila koja prethodi utrci.
„Izložba će se održati na Korzu, a gost je Tesla klub iz Zagreba sa svojih deset Tesla automobila. Osim toga svi posjetitelji moći će vidjeti puno raznih modela električnih vozila koji se sada proizvode serijski. Kada smo krenuli sa Soelom – utrkom solarnih automobila, 2013.godine, u Hrvatskoj niste mogli kupiti električni automobil, a danas, devet godina poslije, možete kupiti električni automobil kakav god želite. To nam je u petak, a u subotu 11.lipnja, održat će se utrka solarnih automobila centrom grada. Dečki vrijedno rade na automobilu i nadam se da ćemo ove godine mi pobijediti.“, rekao je ravnatelj Malović.

Svaka natjecateljska ekipa (škola) mora napraviti solarni automobil od istih zadanih tehničkih komponenti te u okviru redovnog nastavnog procesa zajedno sa svojim mentorima projektirati oblik solarnog automobila i ugraditi zadanu opremu.

 

Kakav će ove godine voziti automobil naša Tehnička škola otkrio nam je maturant Deni Baltić, smjer tehničar za računalstvo.
„Pripreme su počele s početkom školske godine. Krenuli smo s modifikacijom, inovacijom starih automobila. Željeli smo novim idejama unaprijediti automobil, kako da bolje izgleda, brže vozi i bude sigurniji. Zajedno s profesorima svakodnevno radimo u tri grupe: računalci – koji proizvode sučelje, elektroničari – koji spajaju i mehaničari – koji sastavljaju automobile.“, kaže Baltić dodajući da će iduće godine krenuti s izradom potpuno novog automobila.

SOELA ima za cilj razvoj novih inovativnih izvannastavnih aktivnosti kojima se potiče primjenu obnovljivih izvora energije za napajanje vozila, primjenu novih metoda za obrazovanje učenika, koja će im dati specifična znanja kako bi bili konkurentniji na tržištu rada, poboljšati standard realizacije praktične nastave atraktivnim programom izrade solarnog električnog automobila itd.

 

Tehnička škola Sisak je najbolja tehnička škola u Hrvatskoj – naglasio je danas na konferenciji za medije župan Ivan Celjak, dodajući da uskoro kreću radovi na vojarni u Lađarskoj: „Organizacija utrke i izložaba jedan je od pokazatelja kako se ovdje radi i na koji način učenici stječu svoja znanja. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo proveli javnu nabavu za konstrukcijsku obnovu bivše vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku i da se početak radova na konačnoj uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti očekuje ovog ljeta.“, istaknuo je župan Celjak.

 

 

Podsjetimo na kraju:
– 10. lipnja će, od 10 do 14 sati, u pješačkoj zoni u Sisku biti postavljena izložba električnih, hibridnih i solarnih automobila, s revijalnim vožnjama za građanstvo, a radi se o 19 vozila jedanaest izlagača.
– 11. lipnja u 9.30 sati utrka će biti svečano otvorena na prostoru ispred Hotela Panonija, a potom slijedi start utrke solarnih automobila ulicama Siska prema pravilima u dvije kategorije.

najčitanije